Mikrolån utan säkerhet

När du hamnat i en situation där du behöver ett snabbt tillskott av pengar gäller det att du har tillräcklig kreditvärdighet för att kunna teckna nytt lån. Har du problem att få en låneansökan hos din bank godkänd, och lånesumman inte är så stor, kan att akut mikrolån utan säkerhet kanske vara det som löser ditt problem.

Populära långivare av mikrolån

 • Kreditupplysning utan UC
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Ingen säkerhet krävs
 • Besked direkt på skärmen
 • Kreditupplysning utan UC
 • Ej fixerad betalperiod
 • Ansök dygnet runt
 • Lånebesked direkt
 • Direkt utbetalning

Vad är egentligen mikrolån?

Wikipedias definition av mikrolån lyder: ”monetära lån vilka är att betrakta som ringa till storleken”. Det är med andra ord ett lån av ett relativt litet lånebelopp. Oftast ligger de inom intervallet 500-50000 kr.

Saker som kännetecknar mikrolån är att återbetalningstiden ofta är mycket kort. Det är inte ovanligt att den ligger på 30 dagar. Dessutom är räntesatserna höga i jämförelse med andra typer av privatlån eller blancolån. Räntan tillsammans med de fasta månadsavgifterna gör att den effektiva räntan blir mycket hög. Mikrolån är alltså dyra att betala av i förhållande till hur stora de är.

Det är viktigt att belysa att mikrolån endast bör tecknas när det finns ett äkta behov av att låna pengar. Det kan exempelvis vara att du akut måste köpa ny spis till köket eller laga din bil och att du snart får pengar så att du kan betala tillbaka lånet.

Mikrolån ska alltså inte tecknas för onödig konsumtion. Börjar du teckna lån för det riskerar du att snabbt hamna i en lånefälla och få betalningsanmärkningar.

Annons:

Att teckna mikrolån utan säkerhet

Att låna utan säkerhet innebär att du kan teckna upp dig på ett lån utan att behöva sätta någonting i pant för att få lånet godkänt. Vanligt är att sätta att hus eller sin lägenhet som säkerhet vid ansökan om nytt privatlån.

Det är väldigt sällan du behöver ha någon säkerhet för att få teckna ett nytt mikrolån. Lånebeloppen är i de flesta fall så pass små att långivarna inte tycker att det behövs någon säkerhet. Det är en av anledningarna till att räntan är lite högre.

Så länge du uppfyller långivarens allmänna krav brukar alltså inte någon typ av säkerhet behövas. I de fall du sitter med många betalningsanmärkningar eller att du har en mycket låg kreditvärdighet kan det däremot behövas en säkerhet för att få lånet godkänt.

En annan möjlighet är de de fallen att du använder dig av en borgenär eller en medsökande på lånet, som blir en typ av säkerhet för långivaren.

Fördelar att teckna mikrolån utan säkerhet

Den kanske allra största fördelen med att ansöka om mikrolån utan någon säkerhet är just det att du inte behöver visa upp någon speciell värdesak för att få teckna lånet. Därmed riskerar du inte att bli av med din säkerhet om det strular lite med återbetalningen av lånet.

En annan stor fördel med mikrolån generellt är att det är ganska enkelt att få dessa ansökningar godkända. Även om du kanske har haft en lite tuff ekonomisk situation tidigare tittar de flesta långivare på hur din situation ser ut idag. Visar du goda tecken på att klara av ett lån brukar du också bli beviljad ett lån.

Ett mikrolån utan säkerhet går dessutom snabbare att bevilja, jämfört med län där säkerhet måste lämnas. Du kan i många fall ha pengarna hos dig inom några minuter eller timmar, även på kvällar och helger. Du behöver heller inte ange vad du ska använda lånet till. Det är helt upp till dig själv hur du spenderar pengarna.

Nackdelar och risker med mikrolån utan säkerhet

Även om det är enkelt att teckna sig för ett nytt mikrolån utan säkerhet, och att lånebeloppen ofta är ganska små, finns då både nackdelar och faror med lånetypen.

En stor nackdel är att det är en dyr lånemodell. Lån som är enkla att skaffa, och där det inte är så höga krav att bli beviljad, innebär en större risk för långivaren. Det leder till att räntor och avgifte blir ganska höga, i förhållande till lånebeloppet.

Det kan också vara en nackdel att du inom en snar framtid måste kunna betala tillbaka lånet. Du måste alltså veta att du har pengar inom kort, den dag du tecknar upp dig för lånet. Om du inte klarar av att betala i tid kommer lånet att bli ännu dyrare och du riskerar att hamna i riktigt dålig sits med kanske både betalningsanmärkningar och skuld hos kronofogden.

Enkelheten att låna dessa små belopp kan också bli en enkel väg att gå när det är dags för nöjen och onödiga köp. Hamnar du i det tankesättet riskerar du också att hamna i en svår ekonomisk situation inom en snar framtid.

Vanliga krav för mikrolån utan uppvisad säkerhet

Olika långivare kan ställa lite olika krav för att du ska få teckna dig på ett mikrolån utan säkerhet. Däremot är de grundläggande kraven relativt lika hos de flesta. De brukar kunna se ut enligt följande:

 • Du måste vara folkbokförd och bosatt i Sverige. I vissa fall minst de 12 senaste månaderna.
 • Du måsta vara minst 18 år. En del långivare kräver att du är minst 20 år.
 • Du måste ha ett svenskt bankkonto och BankID.
 • Du måste ha en deklarerad inkomst. En vanlig gräns är 100000 kr på ett år.
 • Du får inte ha en befintlig skuld hos Kronofogden.

Mikrolån utan säkerhet och UC

Det finns möjlighet att låna en mindre summa pengar utan säkerhet utan att det körs en kreditupplysning hos UC. Många av de aktörer som erbjuder mikrolån använder sig av Bisnode eller Creditsafe för att göra kreditupplysningen. Det gör att du inte riskerar att påverka den kreditvärdighet hos UC, även om du har gjort flera ansökningar om microlån.

Annons:

Mikrolån utan säkerhet men med betalningsanmärkningar

Om du sitter med betalningsanmärkningar kan det givetvis vara svårare att teckna upp sig på ett lån utan att behöva lämna någon säkerhet. Det är dock inte omöjligt, då det finns flera långivare som ändå erbjuder möjlighet till detta. Ibland kan de visserligen ha krav på att anmärkningarna ska vara minst 6 eller 12 månader gamla. Läs mer i artikeln ”Mikrolån med betalningsanmärkning”.

Räntan på mikrolån utan säkerhet

När du söker ett lån vill du givetvis få så låg ränta som möjligt på det. När det gäller mikrolån ligger generellt räntan på en hög nivå – ofta upp till ca 35%. Detta då långivaren ofta tar en större risk än vid andra lån. En faktor som påverkar räntan är just den att du sällan behöver lämna någon säkerhet när du ansöker om mikrolån. Andra faktorer som också spelar in är:

 • Anställningsform
 • Antal betalningsanmärkningar
 • Årsinkomst
 • Antar UC-förfrågningar
 • Andra befintliga lån
 • Medsökande eller borgenär
 • Kvar att leva på efter alla fasta utgifter är betalda

Så gör du för att enklare kunna teckna ett nytt mikrolån utan säkerhet

Även att det är enkelt att ansöka om ett mikrolån utan säkerhet är givetvis inte säkert att du blir beviljad ett. För att öka dina chanser finns det några saker du kan tänka på innan du ansöker.

Till att börja med ska du se till att du har ordning och reda på din ekonomi. Se exempelvis till att undvika betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden. Du ska alltså eftersträva en så hög kreditvärdighet som möjligt.

Du ska heller inte ansöka om mer pengar än du behöver. Ju lägre belopp du ansöker om, desto mer sannolikt är det att du blir beviljad lånet, även om du har en svagare kreditvärdighet.

Se också till att uppfylla långivarens minimikrav när det gäller exempelvis ålder, anställningsform, årsinkomst och folkbokföring. Missar du på någon punkt av standardkraven gallras du bort direkt.

Du har sedan allra stört chans att snabbt bli beviljad ett lån utan säkerhet om du har en medsökande på lånet. Det blir en extra trygghet för långivaren.

Annons:

Vanliga frågor och svar om mikrolån utan säkerhet

Kan jag teckna ett mikrolån utan säkerhet med låg ränta?

Mikrolån generellt är så kallade högkostnadslån, vilket innebär att räntan är högre jämfört med andra typer av privatlån. Räntesatsen varierar från långivare till långivare och fastställs i varje enskilt fall, beroende på förutsättningar och kreditvärdighet. Räntesatsen ligger vanligtvis i intervallet 8-35%

Hur stort mikrolån kan jag teckna utan säkerhet?

Hur stort mikrolån du kan teckna utan säkerhet beror på många olika faktorer. Dels har olika långivare olika krav och villkor. Dels beror det på din egen kreditvärdighet och vilka förutsättningar långivaren anser att du har. Hor vissa långivare är det möjligt att teckna mikrolån utan säkerhet upp till 600000 kr.

Kan jag teckna mikrolån utan säkerhet trots att jag saknar fast jobb?

Ja, det finns goda möjligheter att ansöka och bli godkänd för mikrolån utan säkerhet, även om du saknar fast anställning. Du kan har en tillräckligt stor inkomst genom exempelvis föräldraledighet, sjukpenning, pension eller timanställning.

Kan jag låna utan säkerhet trots betalningsanmärkningar?

Ja, många långivare godkänner mindre lån utan säkerhet, trots eventuella betalningsanmärkningar. Vissa långivare kräver dock att det kanske gått 6 eller 12 månader sedan senaste anmärkningen. Du får också räkna med en högre ränta när du har betalningsanmärkningar, då du anses som en lite större risk att låna ut pengar till.

Jämför olika långivare

Hitta rätt långivare där du kan ansöka om nytt mikrolån utan säkerhet!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *