Hur du kan kvalificera dig för mikrolån

Mikrolån är smålån som är utformade för att hjälpa privatpersoner, och faktiskt även, småföretag att få tillgång till krediter och finansiering. Mikrolån erbjuds vanligtvis inte av traditionella banker, utan av långivare som är specialiserade på den typen av lån. Mikrolån ligger oftast på lånebelopp mellan 500 och 600000 kr och har kortare återbetalningstid jämfört med andra typer av lån. De är också ofta enklare att få beviljade för privatpersoner och småföretag som kanske inte kvalificerar sig för traditionella lån.

Populära långivare av mikrolån

  • Kreditupplysning utan UC
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Ingen säkerhet krävs
  • Besked direkt på skärmen
  • Kreditupplysning utan UC
  • Ej fixerad betalperiod
  • Ansök dygnet runt
  • Lånebesked direkt
  • Direkt utbetalning

Tips på hur du kan kvalificera dig för mikrolån

Även om mikrolån är enklare att kvalificera sig för, jämfört med andra lån, kan det ändå vara svårt att bli beviljad om du har en begränsad kredithistoria eller ekonomiska resurser. Nedan följer lite tips du kan tänka på för att enklare bli bevilja ett akut mikrolån, när behovet plötsligt kommer.

Annons:

Bygg upp din kreditvärdighet

En mycket viktig faktor som långivarna tittar på är din kreditvärdighet. Om du har en bra kreditvärdighet kommer du har det mycket lättare att bli beviljad ett lån, och du kan dessutom få bättre lånevillkor. En fördel gällande kreditvärdigheten är att du aktivt kan arbeta för att få den så bra som möjligt. En sak att tänka på är att du ska betala dina räkningar i tid, så att du inte drar på dig onödiga betalningsanmärkningar. Se dessutom till att hålla dina kreditkortssaldon låga och ha inte får många låneansökningar ute samtidigt.

Visa upp din inkomst

När du ansöker om ett nytt mikrolån kommer du få visa upp din inkomst för en viss tidsperiod. Detta är till för att visa långivaren att du har bra möjligheter att kunna betala tillbaka lånet i tid. Om du vill låna som privatperson brukar det räcka med att du visar upp dina lönebesked. Vill du låna som småföretagare får du räkna med att visa upp ditt senaste bokslut, som visar intäkter och utgifter.

Använd säkerhet

Att teckna ett mikrolån utan säkerhet är i många fall fullt möjligt. Om du tror att du kan få problem att bli beviljad ett mikrolån utan säkerhet, kan det underlätta om du har någon säkerhet att visa upp. Det är ofta en bostadsrättslägenhet, hus eller bil används som säkerhet, men det kan gå bra med andra värdesaker också. En annan typ av säkerhet är att du använder dig av en borgenär eller medsökande till lånet. Det gör att långivare kan känna sig tryggare med att låna ut pengar till dig.

Jämför olika långivare

Något du alltid ska göra när du ansöker om ett nytt lån är att du ska jämföra olika långivare med varandra. Om du dessutom är osäker på att kunna få en mikrolånsansökan godkänd är det ännu viktigare. Olika långivare har olika krav och även om det är några långivare som skulle neka dig lån, baserat på dina förutsättningar, kanske det ändå finns flera som skulle kunna godkänna dig. Se till att identifiera de långivare som skulle kunna vara möjliga och hitta sedan den aktör som kan erbjuda dig bäst villkor.

Ha alla papper i ordning

Oavsett om du vill låna som privatperson eller egen företagare kan det bli så att du måste kunna visa upp olika typer av dokument i samband med ansökan. Se till att noggrant kolla upp vad som krävs och se därefter till att ha alla dina dokument i en god ordning. Ju mer ordning och reda det är på dig i din låneansökan, desto bättre intryck gör du på långivaren. Lånar du som en nystartad småföretagare kan det exempelvis vara nödvändigt att visa upp din affärsplan.

Var öppen och ärlig

Se till att alltid vara öppen och ärlig i din kontakt med långivaren. I många fall är det inga problem att du kanske haft en lite trasslig historik rent ekonomiskt, men är det så att det uppkommer efter ett tag i ansökningsprocessen kan det vara till stor nackdel. Är du öppen med allt från början känns du mer trovärdig och då brukar långivaren vara mycket enklare att samarbeta med för att hitta en bra lösning.

Ha tålamod

Ligger du på gränsen att bli beviljad ett mikrolån kan det vara bäst att du har tålamod och försöker förbättra dina chanser. Det kan exempelvis vara så att en betalningsanmärkning försvinner om någon månad. Då kan det vara bättre att göra ansökan när den inte längre finns registrerad. Om du får reda på att du ligger på gränsen efter det att du skickat in ansökan kan processen ta längre tid. Var tålmodig och svara på långivarens alla frågor och önskemål på bästa sätt. Det ökar dina chanser att bli beviljad.

Annons:

Alternativ till mikrolån

Har du det ändå svårt att kunna kvalificera dig så att du är berättigad att teckna ett nytt mikrolån kan det vara värt att utforska andra lånealternativ.

Förslagsvis ser du över om det finns möjlighet att ta ett privatlån. Det innebär ofta att lånevillkoren blir fördelaktiga. Se bara till att kunna betala tillbaka ett sådant lån enligt utlagd plan, så att den privata relationen till den person som lånat ut pengarna inte blir drabbad negativt.

Ett annat bra lånealternativ är att använda sig av en pantbank. Då lämnar du in en värdesak som säkerhet, för att kunna låna en summa pengar. Viktigt att tänka på då att om du inte löser ut värdesaken innan det slutdatum som är bestämt kommer pantbanken kunna sälja värdesaken till vem som helst.

Summering

Mikrolån är ett mycket bra alternativ för både privatpersoner och småföretag att låna en mindre summa pengar lite mer akut. Se till att bygga upp din kreditvärdighet så mycket du kan, var helt ärlig kring din situation både nu och historiskt samt ha alla papper i ordning när det är dags att skicka in ansökan. Det kommer göra att du ökar dina chanser att kunna kvalificera dig för mikrolån.

Annons:

Jämför olika långivare

Hitta den långivare du kan kvalificera dig hos för att teckna ett nytt mikrolån

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *