Faktorer som påverkar din kreditvärdighet

När du ansöker om lån finns det olika faktorer som påverkar din möjlighet till att få lånet beviljat. En av dessa faktorer är din kreditvärdighet och den spelar sin roll oavsett om du ska ansöka om ett mikrolån eller om det är en större typ av privatlån.

Populära långivare av mikrolån

  • Kreditupplysning utan UC
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Ingen säkerhet krävs
  • Besked direkt på skärmen
  • Kreditupplysning utan UC
  • Enkel ansökan
  • Etablerad aktör
  • Flexibel betalning
  • Snabbt besked

Om mikrolån

Mikrolån är ett av många namn på den typ av smålån du snabbt och enkelt kan ansöka om när du är i ett akut behov av snabba pengar. Andra namn för lånetypen är exempelvis snabblån, smslån och mobillån.

Gemensamt för lånetypen är att det oftast rör sig om mindre lånebelopp och att lånet ska betalas tillbaka på relativt kort tid. Det brukar också vara höga räntor och avgifter på mikrolån.

Annons:

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en mått som används av långivare för att se vilken förmåga du som ansöker om lån eller kredit har att betala dina skulder. Måttet kan användas på privatpersoner, företag och till och med länder.

En hög kreditvärdighet visar på låg risk för att du som låntagare inte ska klara av att betala av lånet. Då är det större chans att din låneansökan går igenom och du har också bra möjlighet till att få förmånlig ränta och bra återbetalningsvillkor på ditt lån.

En låg kreditvärdighet visar då givetvis det motsatta. Din återbetalningsförmåga bedöms som svag och skulle du få igenom din låneansökan anser långivaren att det är en högre risk att låna ut pengar till dig, vilket medför en högre räntesats.

Bedömning av kreditvärdighet görs av kreditupplysningsföretag såsom exempelvis UC, Bisnode och Creditsafe. Bedömningen görs utifrån en rad olika faktorer, vilka du kan läsa mer om nedan.

Faktorer som påverkar din kreditvärdighet

Hur de olika kreditupplysningsföretagen räknar ut din kreditvärdighet skiljer sig lite åt. Nedanstående stycken visar faktorer som är vanliga att de tittar på och som spelar olika stor roll hos de olika företagen som gör bedömningen.

Inkomst

När det gäller inkomst är det inkomst från tjänst eller näringslivsverksamhet som räknas. Pengar du får genom bland annat a-kassa, barnbidrag eller bostadsbidrag räknas inte med som inkomst. Däremot får du räkna med avkastning på aktier och fonder.

En högre årsinkomst ger större chans till högre kreditvärdighet än vad en lägre inkomst gör.

Livssituation

Hela din allmänna livssituation är också en faktor när det gäller bedömning av din kreditvärdighet. Har du nyligen skaffat barn kan det exempelvis innebära att du snart kommer köpa ny bil eller ett hus. Det påverkar din allmänna ekonomi och därmed kraft att betala tillbaka på ett lån. Samma sak gäller om du är nygift eller nyskild. Båda fallen riskerar att dra med sig fler kommande utgifter inom en snar framtid.

Om du däremot har varit gift eller sambo länge, har bott länge i samma hus eller har utflugna barn anses hela din situation mycket mer stabil och beräknelig. Det ökar dina chanser att få en hög kreditvärdighet.

Ålder

Åldern är en faktor som lite hänger ihop med stycket ovanför. Är du äldre anses du generellt sett ha en mer stabil tillvaro och ekonomi, vilket leder till högre kreditvärdighet.

Anställningsform

Anställningsformen har också en stor betydelse för din kreditvärdighet. En fast anställning anses mycket stabilare än om du enbart har en tim- eller projektanställning. Detsamma gäller om du är pensionär.

Se därför till att ha ett uppdaterat anställningsbevis när det är dags att ansöka om lån.

Fasta utgifter

En viktig faktor som tas med i beräkningarna är dina fasta utgifter. Boendekostnaden är en stor del i detta, men även om du exempelvis är nyskild eller ensamstående med barn påverkas dina fasta utgifter i förhållande till din inkomst.

Det är just skillnaden mellan din inkomst och dina fasta utgifter som påverkar kreditvärdigheten. En hög inkomst spelar alltså inte så stor roll om du samtidigt har höga, fasta kostnader. Ju merpengar du har över att röra dig med, desto bättre kreditvärdighet får du.

Befintliga lån och kredithistorik

Befintliga lån, krediter och skulder påverkar också din kreditvärdighet. Detsamma gäller även din senaste historik kring hur du har hanterat lån och krediter. Ju färre, och mindre, lån och skulder du har, desto större betalningsförmåga kan du ha. Sedan är det viktigt att hela tiden tänka på att utgifterna sätta i förhållande till inkomsterna. Du måste ha tillräckligt mycket pengar över efter det att alla fasta utgifter och skulder har betalats varje månad.

Det är också skillnad om du har ett stort antal smålån jämfört med ett större, enskilt lån. För många smålån vittnar om att du har problem att sköta din ekonomi och med jämna mellanrum tvingas låna pengar för att få tillvaron att gå runt. Då är det bättre om du försöker samla dina smålån till ett större, mer förmånligt lån.

Oanvända krediter

Har du krediter du inte använder kan de trots det påverka din kreditvärdighet. Då du genom dessa krediter har en möjlighet att snabbt använda dessa och skuldsätta dig ytterligare. Det ser långivarna som en stor risk, vilket kan dra ner din kreditvärdighet.

Tidigare kreditupplysningar

Ju fler kreditupplysningar du har registrerade på dig den senaste tiden, desto större risk är det att de påverkar din kreditvärdighet. Exempelvis brukar fler än tio förfrågningar de senaste tolv månaderna försämra kreditvärdigheten. De förfrågningar som kan påverka mest är de som är gjorda under de senaste månaderna. Hos UC ligger förfrågningarna registrerade under tolv månader.

Betalningsanmärkningar

Tidigare betalningsanmärkningar påverkar givetvis också din kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar är ju ett tecken på att du inte har klarat av att betala dina utgifter tidigare och då blir du en större risk för att långivarna att låna ut pengar till.

Även om din kreditvärdighet försämras är det ändå många långivare som beviljar mikrolån trots befintliga betalningsanmärkningar.

Medlåntagare

En sak som påverkar din kreditvärdighet på ett positivt sätt är om du har en medlåntagare i samband med låneansökan. Viktigt är då att medlåntagaren har en bra kreditvärdighet.

Annons:

Vanliga kreditupplysningsföretag

UC

Upplysningscentralen kallas av de allra flesta för UC och är kanske den aktör som de allra flesta tänker på när de tänker på kreditupplysning. Det är exempelvis vanligt att många vill låna pengar utan kreditupplysning hos UC enbart för att inte försämra sin UC-score hos dem inför större lån.

Du kan se din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen genom sidan minuc.se.

Creditsafe

Ett företag som arbetar mycket med kreditupplysningar gällande små lån och krediter är Creditsafe. De har en bred målgrupp och finns i 18 olika länder. Du kan kolla din kreditvärdighet hos Creditsafe genom mobilt BankID. Till skillnad mot UC sparar inte Creditsafe uppgifter om kreditupplysningar, vilket gör att många förfrågningar hos dem inte påverkar din kreditvärdighet.

Bisnode

Ytterligare en stor aktör inom smålån är Bisnode. För att se din kreditvärdighet hos Bisnode går du in på sidan minupplysning.se. Precis som Creditsafe sparar inte Bisnode några uppgifter kring förfrågningar hos dem. Det gör att det inför en låneansökan är bra att se vilket upplysningsföretag det är som används under låneprocessen. Då kan du undvika att påverka din UC-score negativt.

Därför är en hög kreditvärdighet viktig

Att ha en hög kreditvärdighet är viktigt, då du då anses ha en god betalningsförmåga.

Det kan exempelvis handla om att du måste ta ett bolån där en god betalningsförmåga gör att du enklare blir beviljad lånet, samtidigt som räntorna kan bli lägre. Även vid en hyresrätt spelar det en stor roll för att du ska bli godkänd som hyresgäst.

Vill du köpa någonting på kredit eller avbetalning underlättar det också om kreditgivaren ser att du inte ska ha några problem att sköta dina löpande inbetalningar.

Även i samband med tecknade av olika abonnemang såsom exempelvis telefoni eller bredband är det viktigt att du är sedd som en person med stabil ekonomi för att bli beviljad det du önskar.

Så här kan du förbättra din kreditvärdighet

Om du ligger på eller under gränsen för att exempelvis bli godkänd för ett lån eller får skriva kontrakt på en hyreslägenhet finns det saker du aktivt kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Exempelvis:

  • Samla små lån och krediter till ett större lån med bättre villkor
  • Vänta med ansökningar till des att betalningsanmärkningar blivit minst sex månader eller skrivits av helt och hållet
  • Ansöka tillsammans med borgenär eller medsökande
  • Undvika att teckna lån där kreditupplysningen sker via UC
  • Avsluta onödiga krediter som inte används
  • Se till att betala alla räkningar i tid och undvik betalningsanmärkningar
  • Inte ta lån du egentligen inte har råd med
  • Teckna inte nya krediter och smålån
  • Minska dina skulder och fasta kostnader
  • Skaffa en fast inkomst
Annons:

Vanliga frågor och svar om kreditvärdighet

Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på den betalningsförmåga i samband med ansökning om exempelvis lån eller krediter.

Vad är en kreditprövning?

Kreditprövning är ett beslutsunderlag som innehåller olika upplysningar som långivare beslutar låneansökningar från.

Kan jag ansöka om ett lån utan kreditupplysning?

Nej, enligt svensk lag måste en kreditupplysning göras i samband med varje låneansökan.

Vilka har en egen kreditscore?

Alla svenskar som är 18 år eller äldre har en egen kreditscore.

Jämför olika långivare

Hitta rätt långivare när du har låg kreditvärdighet och vill ansöka om ett nytt mikrolån!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *