Mikrolån med betalningsanmärkning

Med lite otur i livet kan du hamna i en situation där du råkar få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Trots det kanske du är i behov av ett mindre lån under den perioden som betalningsanmärkningen ligger kvar. Kan du då ansöka om, och teckna, ett mikrolån med betalningsanmärkningar?

Populära långivare av mikrolån

 • Kreditupplysning utan UC
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Ingen säkerhet krävs
 • Besked direkt på skärmen
 • Kreditupplysning utan UC
 • Ej fixerad betalperiod
 • Ansök dygnet runt
 • Lånebesked direkt
 • Direkt utbetalning

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning hos ett kreditupplysningsföretag är en uppgift om att du inte betalat av någon typ av skuld i tid.

Vanligt bland privatpersoner är att det är en faktura som inte blir betald och att det sedan skickats ut minst en påminnelse som inte heller blir betald. Då skickas ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Om fakturan, med tillkommande avgifter, inte heller då betalas för du en betalningsanmärkning. Anmärkningen ligger sedan kvar i tre år från och med det datum som den registrerades.

Det finns även andra sätt som betalningsanmärkningar kan uppkomma av.

Missbruk av bankkonton och krediter kan slutligen leda till anmärkningar, vilket även restförda skatter och andra avgifter också kan göra.

Är du ansvarig för ett företag som går i konkurs får du också en betalningsanmärkning. Detsamma gäller misslyckade utmätningsförsök eller beslut om skuldsanering.

Att inte bestrida ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden samt att utebli från domstolsförhandling eller inte svara på föreläggande från domstol leder också till betalningsanmärkning.

Annons:

Det är möjligt att teckna mikrolån trots betalningsanmärkningar

Trots att du råkat dra på dig en eller flera betalningsanmärkningar är det inte omöjligt att ändå kunna låna pengar vid ett akut behov. Även om det finns vissa begräsningar finns det många långivare som godkänner mikrolån trots att du sitter med betalningsanmärkning. Med mikrolån menas att snabbt lån av lite lägre summor pengar.

Ofta är det ganska kort återbetalningstid och den effektiva ränta är hög. Sitter du du dessutom med betalningsanmärkningar kan räntan bli extra hög, då långivaren tar en större risk med att låna ut pengar till dig som tidigare hamnat efter med återbetalning av skuld av någon anledning.

För att få låneansökan godkänd är det viktigt att skulden till Kronofogden är tillbakabetald!

Anledningen till att det finns stora möjligheter att få igenom en låneansökan för ett litet lån trots betalningsanmärkningar är att långivaren gör en individuell bedömning av ansökan. Då tas dina nuvarande ekonomiska förutsättningar i beaktning och inte din historik. Har du för stunden en bra ekonomisk situation finns det stort hopp om att ansökan blir godkänd.

Typen av betalningsanmärkning kan också påverka möjligheten till att få igenom en ny ansökan om mikrolån. Har du en betalningsanmärkning från ”Enskilda mål” anses det allvarligare än om du fått en anmärkning från ”Allmänna mål”.

Med ”Enskilda mål” menas skulder till enskilda företag. Det kan då röra sig om avbetalningar från kreditköp och hyror som inte skötts ordentligt. Med ”Allmänna mål” menas skulder till myndigheter. Det kan vara exempelvis TV-avgift eller skatter.

Betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet

Att ha betalningsanmärkningar innebär stor risk för att din kreditvärdighet blir sämre och att du kan få det svårare att få teckna ett nytt lån.

En låg kreditvärdighet innebär dock inte per automatik att du kommer bli nekad. Som du kunde läsa i stycket ovan tittar långivaren på din situation just nu och bedömer utifrån den dina möjligheter att betala tillbaka lånet.

En låg kreditvärdighet kan sedan leda till att du får sämre lånevillkor, i och med att långivaren tar en större risk. Försämrade lånevillkor innebär i de flesta fall en högre ränta än normalt för deras mikrolån.

Fördelar och nackdelar med mikrolån trots betalningsanmärkningar

Även om du givetvis ska försöka undvika att låna mer pengar när du redan sitter med betalningsanmärkningar finns det ändå även en del fördelar med att möjligheten finns.

Fördelar med lån trots betalningsanmärkningar

 • Om du sitter med flera olika smålån och kan teckna ett lite större lån, med bättre villkor, så att du kan betala av dina dyra småskulder är det givetvis en stor fördel för dig
 • Du kanske få en oförberedd utgift som måste betalas innan lönen kommer in på kontot. Då kan det vara bra att ta ett lån för att undvika nya betalningsanmärkningar.
 • Många mikrolån sker utan UC-förfrågan. Då skadas inte din kreditvärdighet.

Nackdelar med lån trots betalningsanmärkningar

 • Den kanske mest uppenbara nackdelen är att det kan vara för lätt att låna nya pengar, även om den ekonomiska situationen inte är i balans. Det kan leda till att du hamnar i en ännu svårare situationen.
 • Det finns en begräsning i vilka långivare du kan vända dig till och hur stora summor du kan låna.
 • Betalningsanmärkningar leder i de allra flesta fall till högre räntor och avgifter, vilket gör lånet mycket dyrt.
 • Avbetalningstiden är ofta mycket kort, vilket gör att du ganska fort måste få pengar från annat håll för att kunna betala tillbaka.

Tips för att enklare få din låneansökan godkänd trots betalningsanmärkningar

Om du tror att du inte kommer få din ansökan om mikrolån att bli godkänd på grund av dina betalningsanmärkningar finns det några saker du kan göra för att ha större chans.

Till att börja med får du leta bland de olika långivarna och jämföra dem ordentligt med varandra. Försök att hitta de aktörer som har lägst krav.

En annan sak du kan göra är att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande eller en borgensman. Det ger långivaren en mycket större säkerhet.

Att ha många UC-förfrågningar påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. För att komma runt detta kan du använda dig av en låneförmedlare när du ansöker om lån. Då får du bara en UC-förfrågan registrerad på dig, även att det är flera olika långivare involverade.

Slutligen kan du välja att ansöka om en liten summa pengar. Det ökar möjligheten att få lånet beviljat, jämfört med om du ansöker om mer pengar.

Välj rätt långivare för ditt mikrolån

När du har betalningsanmärkningar, men ändå tänker ansöka om ett mikrolån, är det viktigt att du jämför de olika långivarna ordentligt. Villkoren kan skilja sig mycket åt mellan olika aktörer.

Grundläggande krav

Till att börja med måste du hitta de långivare där du uppfyller alla grundläggande krav. Har du rätt ålder för att få teckna ett lån och har du en stadig inkomst som är tillräcklig? Även om du har en stadig inkomst kan de ha olika krav på vilken anställningsform du måste ha. Vanligt är att du måste vara 18-75 år och ha en inkomst på minst 100000 kr per år.

Olika långivare har även olika krav när det gäller dina betalningsanmärkningar. Ofta finns det ett maxantal för hur många anmärkningar du får ha. En vanlig summa är 10 stycken. Det kan också finnas krav på att den senaste anmärkningen inte får vara nyare än exempelvis sex månader eller ett år.

Du får de allra flesta aktörer inte heller ha någon aktiv skuld kvar hos Kronofogden. Vissa långivare godkänner lån även vid skuldsaldo hos Kronofogden och i de flesta fall måste då en del av lånet gå till att betala av den skulden.

Vanligt är också att du måste vara folkbokförd i Sverige i minst ett år, ha ett svenskt bankkonto och även ett BankID.

Långivarens ränta och avgifter

När du har betalningsanmärkningar får du i de flesta fall sämre lånevillkor i form av högre ränta eller avgifter. Jämför dessa noga mellan de olika långivarna och räkna ut den totala kostanden för lånet, så att du får full överblick över vilket lån som är mest fördelaktigt. Se till att räkna med både uppläggningsavgift och aviseringsavgifter i detta.

Låntagarnas omdömen

Ett effektivt sätt att se hur enkel långivaren är att ha och göra med, och hur seriös den är, kan vara att läsa andra låntagares omdömen kring företaget. Se över både betygsättning och kommentarer. Då kommer du ganska snabbt se om det är någon långivare du bör akta dig för att ansöka hos.

En bra webbplats för att hitta omdömen är Trustpilot.

Annons:

Att tänka på innan du med betalningsanmärkningar tecknar nytt mikrolån

Det är viktigt att tänka på att mikrolån tillhör den kategori av lån som även kallas högkostnadskrediter. Det innebär att du aldrig bör teckna ett sådant lån om du inte med säkerhet vet att du kan betala tillbaka lånet i tid. Utöver det finns det en del att tänka på innan du beslutar dig för att ta ett nytt snabblån:

 • Om du har en betalningsanmärkning som tas försvinner bör du försöka vänta till dess. Du har mycket större möjligheter att hitta ett mer fördelaktigt lån då.
 • Var noga med att sätta upp en budget för vad du har råd med att betala tillbaka, så att du inte tecknar ett för stort lån.
 • Jämför olika långivares räntor utifrån dina förutsättningar och hitta det mest fördelaktiga lånet.
 • Jämför även fast avgifter för olika lån. Det kan vara uppläggningsavgift och fakturaavgift. Dessa avgifter slår du sedan samman med räntekostnaderna, för att få fram de exakta kostnaderna för lånet.
 • Läs noga på om övriga lånevillkor. Kan du ha en betalningsfri månad om det behövs? Vad blir kostnaderna om du missar att betala vid något tillfälle? Se till att du vet alla förutsättningar kring lånet och säkerställ att du klarar av att hantera dem.
 • Låna aldrig enbart för konsumtionsköp. Låna enbart vid tillfällen det verkligen är riktigt nödvändigt för att du ska klara av vardagen. Konsumtionsköp är det mycket bättre att du först sparar pengar till och köper när du har råd att betala själv.
 • Tänk igenom en extragång innan du tecknar lånet. Även att du blir godkänd kanske du ändå inte bör dra på dig något mer lån, för att undvika att sätta dig själv i en dålig ekonomisk sits.

Risker med att teckna nytt lån trots betalningsanmärkningar

Även om du för stunden känner att du har full kontroll på din ekonomi och därmed klarar av att teckna ett nytt lån, och även betala tillbaka det, trots att du har betalningsanmärkningar finns det alltid en risk. Du har trots allt hamnat i en situation tidigare i livet där din ekonomi inte räckt till för att betala av de skulder du haft ordentligt. Några av riskerna är:

 • Ju fler olika smålån du sitter med desto större blir risken att att du till slut tappar kontrollen och försätter dig i en ännu värre situation.
 • Fler lån betyder mer ränta och fler fasta avgifter att betala av. Det kan leda till att din ekonomi blir sämre än vad den varit tidigare.
 • Tappar du kontrollen och om den ekonomiska bördan blir för tung finns det stor risk för att du drar på dig fler betalningsanmärkningar och återigen hamnar hos Kronofogden.

6 tips på att undvika betalningsanmärkningar

Det kan tyckas enkelt och självklart vad du ska göra för att slippa få betalningsanmärkningar. Likväl kan det hända den bästa och för att undvika det finns det några grundläggande saker att tänka på.

 1. Se till att alltid betala dina räkningar och fakturor i tid. En missad eller försenad återbetalning kan i slutändan leda så långt att du drar på dig en anmärkning. Ett sätt att undvika detta är att använda sig av autogiro för de räkningar du inte behöver stämma av så noggrant.
 2. Om du får en felaktigt faktura eller ett inkassobrev du känner dig osäker på om det är korrekt måste du vara noga med att alltid överklaga dessa. då stannar processen av tills allting kring ärendet är utrett och klart.
 3. Skulle du få ett betalningsföreläggande som du tycker är felaktigt är det viktigt att bestrida det direkt. Tystnad i ett sådant fall är detsamma som att du medger att du är betalningsskyldig i ärendet.
 4. Om du har flera olika smålån som du börjar få svårt att klara av att betala av bör du se över möjligheten att samla dina smålån till ett större lån med bättre villkor. Oftast blir räntekostnaderna lägre och du kommer få färre fasta avgifter att betala varje månad. På det här sättet kan du spara mycket pengar varje månad.
 5. För att få full koll på din ekonomi är det bra att lägga upp en hushållsbudget. Då kan du få alla dina utgifter samlade framför dig och jämföra dem med din inkomst. Det går att få en ganska klar bild över var du kan börja dra in på dina utgifter och då ge dig en bättre ekonomisk marginal.
 6. Se till att spara så mycket pengar du har möjlighet till varje månad. Sätt undan pengar så fort lönen kommer och håll fast vid att enbart leva på de pengar du då har kvar. Med ett bra sparande kommer du slippa ta onödiga smålån i framtiden och även minimera risken för att tvingas dra på dig betalningsanmärkningar.

KALP-analys för att beräkna din betalningsförmåga

För att beräkna din betalningsförmåga när du ansöker om lån och har betalningsanmärkningar använder sig långivarna av något som kallas KALP-analys. Ordet KALP är en förkortning av ”kvar att leva på” och en den faktor som väger tyngst vid den här typen av låneansökan.

KALP-analysen går till så att din inkomst sätts i förhållande till alla fasta kostnader i hushållet. Det kan exempelvis röra sig om mat, bil, hyra och bostadens övriga driftkostnader. Om den överskjutande summan blir tillräckligt stor finns det stora möjligheter att din låneansökan går igenom.

Annons:

Vanliga frågor och svar om mikrolån med betalningsanmärkning

Är det svårt att få ett mikrolån trots betalningsanmärkning?

Nej, det behöver inte vara svårt att kunna teckna ett nytt mikrolån trots att du sitter med betalningsanmärkningar. Det hänger på hur långivarna bedömer din nuvarande ekonomiska situation och betalningsförmåga.

Hur stort lån kan jag teckna med betalningsanmärkning?

Storleken på låns som du kan teckna med betalningsanmärkning varierar från långivare till långivare och från situation till situation. Det är förutsättningarna för stunden som blir avgörande, men summor mellan 500 kr och 50000 kr är vanliga att kunna låna.

Kan jag låna utan fast inkomst när jag har betalningsanmärkning?

Även om du saknar fast inkomst och har betalningsanmärkning finns det möjlighet hos vissa långivare att kunna teckna ett nytt mikrolån. En del aktörer kan godta alternativa inkomstkällor och kan du påvisa taxerad inkomst finns det stora möjligheter för dig att teckna lån.

Kan jag teckna nytt mikrolån med betalningsanmärkningar och utan UC?

Ja, det finns långivare du kan ansöka om mikrolån utan UC trots att du sitter med betalningsanmärkningar.

Kan jag få ett mikrolån utbetalt direkt trots att jag har betalningsanmärkningar?

Ja, de flesta långivare som godkänner ansökan om mikrolån trots att betalningsanmärkningar finns erbjuder direktutbetalning.

Är det skillnad att ansöka om mikrolån med betalningsanmärkningar jämfört med utan anmärkning?

I grund och botten är det ingen skillnad att ansöka om lån med eller utan betalningsanmärkningar. Det som skiljer sig åt är att med betalningsanmärkningar finns det färre långivare att vända sig till. Du kanske också bara får möjlighet att låna ett mindre belopp och antagligen till sämre villkor. Slutligen finns det även större risk att få avslag på ansökan.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar i registret?

Som privatperson ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år efter det att den först registreras. För företag ligger den i de flesta fall kvar i fem år, men i vissa fall enbart i två år.

Försvinner betalningsanmärkningen när skulden hos Kronofogden är betald?

Nej, betalningsanmärkningen försvinner inte bara för att skulden är betald. Den kommer finnas kvar i tre år efter det att den först noterades.

Hur ser jag om jag har en betalningsanmärkning och när den försvinner?

Det enklaste sättet att se om du har betalningsanmärkningar, och när de försvinner, är att gå till MinUC.se och göra en kreditupplysning på dig själv. Du kan också kontakta de olika kreditupplysningsföretagen, där anmärkningarna finns registrerade, eller gå direkt till Kronofogdemyndigheten.

Vilken ränta får jag på mitt mikrolån när jag har betalningsanmärkning?

Den ränta du kan få är olika från långivare till långivare. Generellt är dock räntan högre när du har betalningsanmärkning jämfört med när du ansöker utan anmärkning. Det är inte ovanligt med räntesatser på 25-40%.

Går det att ta ett nytt mikrolån med betalningsanmärkningar, men utan säkerhet.

Alla långivare har sina egna villkor som du som låntagare måste leva upp till. Det finns vissa av dem som godkänner mikrolån utan säkerhet, trots att det finns betalningsanmärkningar.

Jämför olika långivare

Hitta rätt långivare när du vill samla dina smålån och krediter för att spara pengar och bli skuldfri snabbare!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *