Mikrolån utan UC och kreditupplysning

Du kan hamna i en situation där du akut måste lösa en tillfällig ekonomisk situation genom att teckna ett akut mikrolån. Vill du då kanske att ansökan ska ske utan UC och kreditupplysning? Mikrolån utan UC och mikrolån utan kreditupplysning är inte samma sak. Det är viktigt att du håller isär begreppen och samtidigt vet vad de står för. Nedan beskriver vi skillnaderna samtidigt som du även hittar det mesta du behöver veta kring ämnet.

Populära långivare av mikrolån

 • Kreditupplysning utan UC
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Ingen säkerhet krävs
 • Besked direkt på skärmen
 • Kreditupplysning utan UC
 • Ej fixerad betalperiod
 • Ansök dygnet runt
 • Lånebesked direkt
 • Direkt utbetalning

Mikrolån

Precis som namnet kanske avslöjar innebär mikrolån att låntagaren tecknar ett mindre lån. Vanligt är att lånet ligger i intervallet 1000-5000 kr, men det finns mikrolån som är aningen högre än så. 

Mikrolån som begrepp hör till samma typ av begrepp som snabblån och smslån. Gemensamt för den här typen av lån är att den effektiva räntan är mycket högre än andra typer av lån och att det, trots betalningsanmärkningar är enkelt att få dem beviljade.

Mikrolån betalas vanligtvis ut mycket snabbt efter det att det är beviljat. Ofta redan samma dag. Det är också kort återbetalningstid på dem och om de inte betalas tillbaka i tid är de tillkommande avgifterna relativt höga, i förhållande till lånebeloppet.

Annons:

Mikrolån utan UC

Att teckna ett mikrolån utan UC är relativt vanligt. Själva benämningen UC står för Upplysningscentralen. Att teckna ett lån som innebär att UC gör en kreditupplysning på dig innebär att det kan påverka din kreditvärdighet negativt. Att teckna ett lån utan UC innebär att kreditupplysningen genomförs av ett annat företag än UC. I de fallen påverkas inte din kreditvärdighet.

Mikrolån utan kreditupplysning

Att teckna ett mikrolån utan kreditupplysning går faktiskt inte enligt lag. Oavsett vilket lån det är du tänker teckna genomförs alltid en kreditupplysning, men om om den görs av ett annat företag än UC påverkas inte, som ovan nämnt, din kreditvärdighet. Det är det som gör att det lätt kan missuppfattas att mikrolån utan UC och utan kreditupplysning är samma sak.

Anledningar till att kreditupplysning är lagstadgad vid låneansökningar är för att skydda både låntagaren och långivaren. Det ska bidra till att låntagaren inte tar på sig lån som han eller hon inte klarar av att betala tillbaka. Det ska också göra att långivaren inte ska riskera att låna ut pengar utan att kunna få tillbaka dem.

Enda sättet att ta någon typ av lån utan att det görs en kreditupplysning är ett så kallat pantlån. Ett pantlån innebär att du på en pantbank kan lämna in ett föremål i pant och sedan låna pengar med det föremålet som säkerhet. Det möjliga lånebeloppet baseras på värdet av föremålet som du lämnar in som pant. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid övergår ägandeskapet av föremålet till pankbanken, som då kan sälja det och på så sätt få sina pengar tillbaka.

Detta innebär kreditupplysning

Vid en låneansökan vill långivaren bedöma betalningsförmågan hos dig som låntagaren. Då sker en bedömning av din kreditvärdighet och det är det som kallas för kreditupplysning. 

För att långivaren ska känna sig trygg med din möjlighet att betala tillbaka ditt lån tar alltså långivaren in uppgifter om din inkomst, utgifter, befintliga lån och krediter samt ser om du har några betalningsanmärkningar. Även om en kreditupplysning är en trygghet för långivaren är den även en trygghet för dig. Den bidrar till minskad risk för att du ska försätta dig i en situation där du hamnar i ekonomiska trångmål.

En kreditupplysning finns kvar i registret hos det företag som genomför kreditupplysningen i ett år, oavsett om du väljer att teckna lånet eller ej.

Två olika typer av kreditupplysningar

Oavsett om det är UC eller något annat företag som genomför kreditupplysningen vid din låneansökan kan det ske på två olika sätt.

Mikroupplysning

Med mikroupplysning menas att det sker en mindre kreditupplysning, som tuillsammans med namn och adress innehåller eventuella betalningsanmärkningar. Mikroupplysningar är vanligast i samband med mindre riskfyllda bedömningar. Exempel på ett sådant tillfälle är när du köper en produkt via faktura.

Personupplysning

En personupplysning är betydligt mer omfattande och utöver namn, adress och betalningsanmärkningar innehåller den även:

 • Inkomst
 • Fastighetsinnehav
 • Äktenskapsförord
 • Tidigare kreditupplysningar

Personupplysningen genomförs vid bedömningar som är mer riskfyllda. Exempel på det är i samband med en låneansökan.

Fördelar och nackdelar med mikrolån utan UC

Givetvis finns det både fördelar och nackdelar att teckna ett mikrolån utan UC, precis som när det gäller vilket lån som helst.

Fördelar med mikrolån utan UC

 • Ansökan om mikrolån går i de flesta fall snabbt, samtidigt som det är väldigt enkelt. Att ansöka utan UC gör att du kan få pengarna ännu snabbare till dig, om ansökan går igenom.
 • Din kreditvärdighet påverkas inte negativt när du ansöker om lån utan UC. Det gör att din möjlighet att kunna ta andra lån i framtiden inte påverkas. En hög kreditvärdighet gör att du lättare kan ta andra lån och dessutom att du har möjlighet att få bättre lånevillkor.
 • Det är perfekt för dig som behöver låna pengar, men riskerar att inte få lånet godkänt om det är UC som utför kollen av din kreditvärdighet.

Nackdelar med mikrolån utan UC

 • Mikrolån generellt har högre ränta jämfört med vanliga banklån, om än inte mycket högre i vissa fall. Skulle du däremot bli försenad med återbetalningen av lånet kan kostnaderna bli betydligt högre. Det kan dessutom vara så att vissa långivare som erbjuder ansökan om microlån utan UC har lite högre ränta, då de tar en lite större risk.
 • Återbetalningstiden på mikrolån brukar vara kort. Det är viktigt att du vet innan du tecknar lånet att du kan betala tillbaka det i tid.
 • Det kan finnas avgifter som inte är så synliga vid ansökningstillfället. Var noga med att läsa igenom låneavtalet ordentligt innan du skriver under, så att du slipper tråkiga överraskningar efteråt.
 • Att ta ett lån utan UC kan i vissa fall vara lite för enkelt för personer som redan har skulder. Var noga med att inte sätta dig själv i en lånefälla du inte klarar av att ta dig ur.

Vad är UC (Upplysningscentralen)?

Upplysningscentralen (UC) är en kreditupplysningstjänst som startades av flera av våra svenska storbanker 1977. Syftet var att tillhandahålla kreditupplysningar och kreditbevakning som ska kunna användas som beslutsunderlag för kreditbedömningar. På så sätt kunder bankerna minimera riskerna vid utlåning, och kunna undvika att bevilja lån till personer som skulle kunna få det svårt att betala tillbaka de lånade pengarna.

UC ägdes tidigare av banker som Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. 2018 togs UC-koncernen över av Enento Group från Finland och har kontor över hela Norden.

Den information som UC använder sig av i sina kreditbedömningar hämtas in från ett flertal olika register – bland annat från Skatteverket och andra statliga myndigheter inom det finansiella området.

Denna information får frågeställaren från UC

Om en kreditupplysning utförs av UC får den långivare som begär upplysningen en viss information om dig som ansökt om lånet. Det rör sig bland annat om:

 • din inkomst
 • eventuella betalningsanmärkningar
 • andra lån och krediter
 • civilstatus
 • tidigare UC-förfrågningar under de senaste 12 månaderna
 • vilken kreditscore du har

Vid en låneförfrågan hos en annan aktör kring kreditupplysning får långivaren ungefär samma information. Fördel är att exempelvis antalet tidigare UC-förfrågningar inte finns med hos andra företag.

Annons:

Alternativ till UC

De långivare som inte använder sig av UC, vilket är klart största företaget inom kreditupplysningar i Sverige, använder sig av andra aktörer istället, i och med att det enligt lag inte får tecknas lån utan att den kreditupplysning genomförts. Vanliga aktörer då är Bisnode och Creditsafe. 

Bisnode

Bisnode är ett snabbt växande bolag som nu finns i nästan 20 länder. Företaget ägs av Ratos och Bonnier och är flitigt använt för mikrolån.

Creditsafe

Om UC är störst i Sverige är Creditsafe störst ur en internationell synvinkel. Företaget bildades 1997 och finns i 18 länder. Precis som för Bisnode används Creditsafe i samband med smålån och kreditansökningar. Företaget vänder sig till privatpersoner, företag, kommuner och myndigheter, så målgruppen är väldigt bred.

Syna

Syna är ett bolag som arbetar med kreditupplysningar, men som inte används något speciellt av vid låneansökningar från privatpersoner. Verksamheter som använder sig av Syna är Bolagsverket, Kronofogden, Sveriges domstolar och Folkhälsomyndigheten. Syna är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag.

Decida

Ett av de yngre företagen i branschen är Decida, som heller inte riktar sig till låneförfrågningar gällande privatpersoner. Bland aktörer som använder sig av Decida finns bland annat Smarteyes, Klarna och Ikano Bank.

Övriga

Utöver dessa finns det fler som erbjuder samma tjänst och några exempel på dem är Krafman, Safenode och Alektum. Då det finns en hel del företag som gör samma jobb som UC, och på ett lika bra sätt, finns det många alternativ för långivarna att kunna erbjuda mikrolån utan UC. Det i sin tur leder till att du har många alternativa långivare att ansöka hos.

Grundkrav för att kunna bli beviljad ett microlån utan UC

För att kunna ha en chans att bli beviljad en ansökan om mikrolån utan UC finns det vissa grundkrav du måste uppfylla. Det kan förekomma vissa skillnader hos enskilda aktörer, men i de allra flesta fall är kraven på dig som låntagare dessa:

 • Du ska vara minst 18 år
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha en svenskt bankkonto
 • Du ska ha ett svenskt BankID
 • Du ska ha någon typ av fast inkomst
 • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden

Av dessa krav måste alla vara uppfyllda.

Anledningar till att ansöka om mikrolån utan UC

Anledningarna till att du vill ansöka om ett mikrolån utan UC kan vara många. Du kanske har svårt att få lån beviljat efter en kreditupplysning hos UC eller du kanske redan har många kreditförfrågningar som redan ligger där. Många kreditförfrågningar försämrar din kreditvärdighet, vilket kan leda till att det blir svårare att få igenom andra typer av lån i framtiden. Det kan till exempel vara svårt att ta ett bolån, teckna ett mobiltelefonabonnemang eller skriva på ett hyreskontrakt om du har för många UC-förfrågningar.

Om du skickar in en låneansökan till en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag finns inte dina uppgifter som rör UC med i den förfrågan. Inte heller tvärtom. Dina förfrågningar syns alltså enbart hos det företag som förfrågningarna sker hos, vilket gör att du kan ha olika hög kreditvärdighet hos olika företag. Har de exempelvis en dålig UC-score kan du ändå ha bra kreditvärdighet hos Bisnode eller Creditsafe.

Att tänka på innan du tecknar ett mikrolån utan UC

Ett mikrolån passar perfekt om du får en oväntad, mindre utgift som du inte kan betala just nu. Sedan finns det några saker du bör tänka på innan du tecknar den typen av lån.

 • Du ska aldrig använda dig av mikrolån till onödig konsumtion. Du ska bara låna pengar på det sättet om det är en viktig sak du måste kunna betala.
 • Du ska inte teckna ett mikrolån för att lösa andra liknande typer av smålån. Då hamnar du bara i en ond spiral som till slut kan vara omöjlig att ta sig ur. Det finns andra och bättre typer av lån du kan ta för att samla dina smålån.
 • Du måste vara helt på det klara med vilka kostnader lånet innebär i både ränta och avgifter. Se också till att veta vad som händer om du missar någon betalning.
 • Se till att läsa igenom alla lånevillkor och ställ frågor om det är något du är osäker om. Kan du exempelvis välja att betala av lånet i snabbare takt än vad som är planerat från början? Var också helt säker på vilken återbetalningstid lånet har.
 • Ansök inte om något lån om du inte är helt säker på att du kan betala av det i tid. Avgifterna för lån som inte betalas som de ska blir mycket höga och de kan till slut försätta dig i en jobbig ekonomisk situation.
 • Räntorna på den här typen av smålån är mycket höga, så på sikt blir det dyra lån att teckna även om du sköter dina återbetalningar.
 • Fundera igenom om det kan vara värt att teckna ett låneskydd. Då har du garderat dig ifall någonting oförutsett händer. Du kanske exempelvis blir av med arbetet eller blir sjukskriven. Ett låneskydd hjälper dig att inte hamna i en ohållbar situation med ditt lån.
 • I de fall du har så pass många olike lån och krediter att du blir nekad ett nytt lån om kreditupplysningen görs av UC bär du verkligen fråga dig själv om du bör låna mer pengar. Det är ett tydligt tecken på att du kommer få problem med att betala tillbaka lånet och du försätter dig i en mycket stor risk genom att teckna ett nytt lån.

Mikrolån utan UC med betalningsanmärkning

Då du kan ansöka om lån utan UC är det fullt möjligt att teckna mikrolån med betalningsanmärkningar sedan tidigare. Betalningsanmärkning ges av Kronofogden och den ligger kvar i tre år. En sådan anmärkning är visserligen ett tecken på att du inte skött din ekonomi tidigare, men många långivare ser mer till situationen för stunden. Ser din ekonomi bra ut i dagsläget brukar det inte finnas några större hinder för att få låneansökan godkänd. Däremot kan tidigare betalningsanmärkningar bidra till att du för lite sämre lånevillkor, då långivaren tar en större risk med att godkänna ett lån till dig.

Så här ansöker du om mikrolån utan UC

Jämför olika långivare

Börja med att jämföra olika långivare. Vilka erbjuder låneansökan utan UC? Vad erbjuder de för olika lånevillkor? Var noga med att ställa så många frågor som möjligt och få koll på alla eventuella avgifter som kan tillkomma på vägen.

Skicka in låneansökan

När du hittat den långivare som kan erbjuda dig bäst villkor vid en låneansökan utan UC fyller du i ansökan och skickar in den. Utöver själva lånebeloppet brukar de flesta långivare be om personuppgifter, inkomst, arbetsgivare, anställningsdatum, uppgifter om befintliga lån samt kontonummer för utbetalning av lånet.

Invänta granskning

När det gäller mikrolån brukar granskning ske och besked komma ganska fort. Så snart de fattat beslut återkopplar de till den som skickat in låneansökan.

H3: Pengarna på kontot

Vid ett positivt besked om låneansökan brukar pengarna finnas på ditt konto väldigt fort. Ofta redan samma dag, men i vissa fall kan det ta 2-3 dagar.

Annons:

Vanliga frågor och svar om mikrolån utan UC och kreditupplysning

Vad innebär ett mikrolån utan UC?

Att ansöka om ett microlån utan UC innebär att kreditupplysningen som genomförs i samband med låneansökan utförs av ett annat företag än UC (Upplysningscentralen).

Hur snabbt kommer ett lån utan UC in på kontot?

Så snart en låneansökan om ett mikrolån utan UC blir godkänd dröjer det i de flesta fall inte många minuter innan pengarna finns att tillgå på ditt konto.

Kan jag ansöka om ett lån utan kreditupplysning?

Nej, enligt svensk lag måste en kreditupplysning göras i samband med varje låneansökan.

Hur länge finns lån och krediter kvar i UC:s register?

Lån och krediter finns kvar i registret hos UC i max 12 månader.

Hur länge sparas en UC-förfrågan?

En UC-förfrågan finns kvar i UC:s register i 12 månader.

Hur stort mikrolån kan jag teckna utan UC?

Det varierar från långivare till långivare hur stora lån de godkänner för mikrolån utan UC, men upp till 20000 kr är inte helt ovanligt i alla fall.

Är lån utan UC och utan kreditupplysning samma sak?

Nej, ett lån utan UC är inte samma sak som ett lån utan kreditupplysning. Ett lån utan UC betyder att det är ett annat företag en Upplysningscentralen som utför kreditupplysningen. Att teckna ett lån utan kreditupplysning går enligt lag inte i Sverige.

Vad syns på en UC-förfrågan?

Det som syns på en UC-förfrågan är exempelvis:

 • folkbokföringsadress
 • civilstånd
 • inkomster
 • befintliga lån och krediter
 • eventuella fastighetsinnehav
 • betalningsanmärkningar
 • det senaste årets UC-förfrågningar
 • hushållskalkyl
 • eventuella förlorade ID-handlingar
 • näringsförbud eller konkurs

Vilka krav ställ på mig för att teckna ett mikrolån utan UC?

Det varierar lite mellan de olika långivarna vilka krav de har på dig för att få teckna ett lån utan UC. generellt gäller att du måste vara minst 18 år och ha en deklarerad inkomst. Du bör inte ha någon befintlig skuld hos kronofogden och du måste ha ett svenskt bankkonto och BankID.

När ska jag ansöka om mikrolån utan UC?

Det är egentligen när du behöver ansöka om ett mindre, tillfälligt lån och du inte vill att din kreditvärdighet ska försämras.

Vid innebär UC-score?

UC-score är det mått på kreditvärdighet som Upplysningscentralen använder sig av. Den graderas från 0 till 999 där en så hög siffra som möjligt visar på god kreditvärdighet.

Kan jag teckna ett mikrolån utan UC när jag har betalningsanmärkningar?

Om det går att teckna ett mikrolån utan UC vid betalningsanmärkningar varierar mellan de olika långivarna. Ta kontakt med några olika aktörer och jämför deras villkor med varandra.

Kan ett lån utan UC påverka mina framtida låneansökningar?

Nej, ett mikrolån utan UC påverkar inte dina kommande ansökningar om lån så länge du betalar av allt i tid.

Vad händer när någon tar UC på mig?

När det sker en UC-förfrågan ligger den kvar i registret i 12 månader. Har det skett flera olika förfrågningar under det senaste året kommer alla dessa ligga kvar och det kan påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt.

Vem kan beställa kreditupplysning från UC?

Egentligen kan alla som har ett faktiskt behov beställa en kreditupplysning på en privatperson. Det kan exempelvis handla om en långivare, en hyresvärd eller en mobiltelefonsoperatör.

Vad är mikro-UC?

Mikro-UC innebär en enklare variant av kreditupplysning från UC. Då är det bara betalningsanmärkningar, inkomst och befintliga lån som visas.

Jämför olika långivare

Hitta rätt långivare när du vill ansöka om mikrolån utan UC och kreditupplysning!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *