Mikrokredit - detta innebär begreppet

Du kanske har hört talas om begreppet mikrokredit, men inte riktigt har full koll på vad det innebär. För dig som vill veta mer om vad mikrokrediter är, och vad det exempelvis finns för fördelar och nackdelar, reder vi ut begreppen i den här artikeln.

Populära långivare av mikrolån

 • Kreditupplysning utan UC
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Ingen säkerhet krävs
 • Besked direkt på skärmen
 • Kreditupplysning utan UC
 • Enkel ansökan
 • Etablerad aktör
 • Flexibel betalning
 • Snabbt besked

Vad är mikrokrediter?

Mikrokredit är egentligen bara ett annat namn för små lån som också kallas för mikrolån, snabblån och SMS-lån. Det som kännetecknar mikrokrediter är att det handla om ganska små summor som du kan låna och att räntan är hög samt att återbetalningstiden är ganska kort.

Annons:

Mikrokredit som lånealternativ

Mikrokredit kan vara ett bra lånealternativ i de fall du snabbt behöver en mindre summa pengar för att lösa ett akut behov av pengar. Det kan exempelvis röra sig om att du får problem med bilen som måste lagas och att det måste betalas innan du fått nästa lön.

Ett annat namn på mikrokrediter är snabblån och det beror på att du kan ha pengarna hos dig mycket snabbt. Hos vissa långivare har du pengarna på kontot bara några minuter efter det att du skickat in ansökan och blivit godkänd. Det gäller även på kväller och helger. Hos andra långivare kan det ta ett par dagar innan du fått pengarna.

Utöver att du kan få pengarna mycket snabbt kan en god anledning att nyttja mikrokredit vara när du har svårt att kunna teckna ett annat lån. Ofta är kraven för att få en ansökan om mikrolån lägre än för många andra lånealternativ. Det gör att du enklare får igenom din ansökan.

En mycket viktig sak är att du enbart ska se detta som ett lånealternativ när du med säkerhet vet att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Fördelar och nackdelar med mikrokrediter

Fördelar

 • Du har pengarna hos dig snabbt
 • Ansökan är enkel att skicka in
 • Låga krav för att bli godkänd

Nackdelar

 • Höga räntesatser
 • Höga fast avgifter
 • Kort återbetalningstid
 • Risk att försätta dig i en svår ekonomisk sits

Mikrokredit trots betalningsanmärkningar

Det finns många kreditgivare som godkänner mikrolån trots betalningsanmärkningar. Det är bara att du jämför de olika aktörerna och hittar den som passar ditt behov allra bäst.

Om du sedan sitter med eller eller flera betalningsanmärkningar bör du vara försiktig med att ansöka om nya lån, som du kanske kan få svårt att betala tillbaka i tid.

Ansökan utan UC

De flesta av långivarna när det gäller snabblån och mikrolån använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Det gör att du kan ansöka om lån utan UC, vilket gör att du inte påverkar din kreditvärdighet.

Annons:

Undvik lånefällan

Även att snabblån är smidigt lånealternativ finns det en viss risk att dess enkelhet kan ge de problem på sikt. När det är så pass enkelt att skicka in ansökan, och då kraven att bli godkänd är låga, kan du som sedan tidigare har problem att klara av dig ekonomi får det ännu tuffare.

Även att du kan få en ansökan godkänd trots låg inkomst, befintliga lån och betalningsanmärkningar kanske du inte ska skicka in någon mer ansökan, även om du känner att du behöver det för stunden. Du riskerar att får det svårt att betala tillbaka lånet och därmed även att få fler betalningsanmärkningar.

Du bör alltså försöka hitta en annan väg att komma på fötterna ekonomiskt, för att långsiktigt få en god och stabil ekonomi. Undvik att hamna i en lånefälla!

Samla dina mikrokrediter till ett lån

Om du har ett flertal pågående mikrolån kan det finns stora fördelar med att samla dina små lån till ett större lån. Dels brukar du kunna sänka dina räntekostnader en hel del. Du sänker också den totala summan av fasta avgifter som du måste betala när du har flera lån. Dessutom blir det bara ett enda lån att hålla reda på, vilket underlättar mycket.

Skillnad på mikrokredit och vanligt privatlån

I grund och botten finns det tre stora skillnader mellan mikrokrediter och andra privatlån.

Lånebeloppet

När det gäller lånebeloppet skiljer det sig en hel del. Som namnet avslöjar rör sig mikrolån om lägre lånebelopp i intervallet 500-10000 kr. Privatlån kan sträcka sig upp till 600000 kr.

Räntan

Räntan för microkrediter är betydligt högre än den för vanliga privatlån. Räknar vi sedan in de fasta avgifterna blir den effektiva räntan ännu högre.

Återbetalningstiden

Återbetalningstiden på ett mikrolån ligger ofta på 30 dagar. Andra typer av privatlån har ofta en återbetalningstid på 1-15 år.

Annons:

Jämför olika mikrokrediter

Hitta rätt långivare där du kan ansöka om en mikrokredit med fördelaktiga villkor!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *