Risker med mikrolån

Mikrolån är ett enkelt sätt att på kort sikt ta sig ur en besvärlig ekonomisk situation. Genom mikrolån är det enkelt för dig att snabbt låna en mindre summa pengar för att kunna betala en akut utgift du inte var förberedd på. Även om det kan hjälpa dig för stunden måste du vara medveten om att det även finns risker med mikrolån. Risker du bör vara medveten om innan du skickar in din låneansökan.

Populära långivare av mikrolån

  • Kreditupplysning utan UC
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Ingen säkerhet krävs
  • Besked direkt på skärmen
  • Kreditupplysning utan UC
  • Ej fixerad betalperiod
  • Ansök dygnet runt
  • Lånebesked direkt
  • Direkt utbetalning

Läs om 11 risker med mikrolån som du bör känna till

Med en enkelhet som finns att teckna sig för ett nytt mikrolån medföljer en rad risker du bör vara medveten om, innan du väljer att ansöka om ett sådant.

1. Höga räntor

Då långivarna ofta har låga krav för att godkänna nya låntagare av mikrolån ökar deras risk. Högre risk innebär att räntekostnaderna blir högre, vilket medför att kostnaderna för lånet blir högt. Den som ligger på gränsen att bli godkänd för ett lån kan riskera att få problem att betala tillbaka det, och kan då hamna i en skuldfälla där skulden växer och blir större.

2. Dolda avgifter

Vissa långivare kan vara otydliga med vilka avgifter det är som tillkommer, vilket gör att lånet kan bli överraskande dyrt. Avgifterna kan försvåra tillbakabetalningen av lånet och även här finns det risk för att hamna i en skuldfälla.

3. Oseriösa långivare

Som i alla branscher kan det finnas det oseriösa aktörer även bland långivarna av mikrolån. Det kan exempelvis vara så att de inte har de tillstånd som krävs, eller att de kort och gott försöker lura dig på pengar. Var noga med att kolla upp långivaren noga innan du ingår i ett avtal med den.

4. Bristande transparens

Om långivaren är otydlig eller inte har tillräcklig information i sina villkor kan det uppstå missförstånd och problem i samband med lånet. Det kan exempelvis gälla när och hur lånet ska betalas tillbaka. Var noga med att läsa igenom alla villkor och se även till att du förstår allting. Är det något som är oklart måste du ställa de frågor du behöver för att förstå vad allt betyder – innan du tecknat dig för ett nytt lån.

5. Risk för överbelåning

Då lånebeloppen är små kan det kännas frestande att ansöka om flera stycken mikrolån som löper samtidigt. Då finns det risk för att det blir en överbelåning och att du inte klarar av att betala av dem som du ska. Istället för att för att skulderna minskar kommer de öka i en alltför snabb takt.

6. Godkänner låg kreditvärdighet

Vissa av långivarna av mikrolån godkänner lån till dig även om du har mycket låg kreditvärdighet. Då finns det stor risk för att du inte kan betala av lånet, och att du försätter dig en svår ekonomisk situation du inte kan ta dig ur.

7. Bristande regelverk

Inom låneindustrin för mikrolån finns det ett bristande regerverk för vad som gäller. Då blir det svårt för dig som låntagare att veta vilka rättigheter du har och vilka förväntningar och krav du kan ha på långivaren.

8. Bristande utvärdering av låntagaren

Då ansökan av mikrolån går snabbt och kraven är låga är inte utvärderingen av låntagaren speciellt grundlig. Du kan alltså bli godkänd för ett lån du egentligen inte har råd att teckna och betala av. I de fallen riskerar du att hamna i en tuff ekonomisk situation under lång tid.

9. Låneberoende

För stunden kan ett mikrolån vara lösningen till ett akut problem. När tiden går kan du märka att du har svårt att betala av lånet i tid, vilket gör att du löser det med att teckna ett nytt lån. Det kan leda till en ond spiral av låneberoende, som är mycket svar att ta sig ur.

10. Negativ inverkan på kreditvärdigheten

Mikrolån kan leda till försämrad kreditvärdighet på flera sätt. Ansökningar som går genom UC för kreditupplysningen kan påverka negativt. Likaså om du har flera pågående lån som rullar samtidigt. Skulle du dessutom hamna efter med betalningarna och dra på dig betalningsanmärkningar är det ytterligare ett sätt som kan försämra kreditvärdigheten. (Läs om hur du kan förbättra din kreditvärdighet)

11. Förlust av tillgångar

I de fall du tecknat ett mikrolån och lämnat en säkerhet för lånet riskerar du att gå miste om den säkerheten om du inte betalar av lånet enligt förutbestämd tidsplan.

12. Stress

Att ha skulder som du kanske har problem att betala tillbaka kan leda till psykologisk stress och ångest. Effekten av mikrolån kan alltså leda till att ditt välbefinnande blir sämre.

Sammanfattning

Även om det kan kännas enkelt och smidigt att lösa ett tillfälligt ekonomiskt problem genom att låna kan det på sikt vara förödande om du inte är medveten om de risker med mikrolån som finns och att du gör dig förberedd på att undvika dem.

Jämför olika långivare

Hitta den långivare du kan känna dig trygg med och minimera risker med mikrolån!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *