Var medveten om både fördelar och nackdelar med mikrolån

Att teckna ett mikrolån kan vara ett enkelt sätt att lösa ett akut behov av pengar. Även att det är enkelt att teckna den här typen av lån och att lånesumman är låg ska du vara vaksam. Det finns både fördelar och nackdelar med mikrolån och du bör vara medveten om alla innan du beslutar dig för att teckna ett.

Populära långivare av mikrolån

  • Kreditupplysning utan UC
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Ingen säkerhet krävs
  • Besked direkt på skärmen
  • Kreditupplysning utan UC
  • Ej fixerad betalperiod
  • Ansök dygnet runt
  • Lånebesked direkt
  • Direkt utbetalning

Vad menas med mikrolån?

Ett mikrolån är ett mindre privatlån där lånebeloppen vanligtvis ligger mellan 500 och 50000 kr. Mikrolån kräver ingen säkerhet och det är i många fall enkelt att få sin ansökan godkänd.

I och med att kraven från låntagaren är lägre än vid vanliga lån är den effektiva räntan i de allra flesta fall relativt hög. Den effektiva räntan är en sammanslagning av räntesatsen på lånet samt de fast avgifter som tillkommer i samband med lånet och dess avbetalningar.

En annan vanlig egenskap gällande mikrolån är att återbetalningstiden är relativt kort. Det finns alltså både fördelar och nackdelar med mikrolån.

Annons:

Fördelar med mikrolån

Snabb ansökan

En av de främsta fördelarna med mikrolån är den snabba ansökan. När du väl hittat den långivare som du tror blir bäst för dig går det mycket snabbt att skicka in ansökan och att få besked. Många långivare lämnar svar på ansökan redan några minuter efter det att du skickat in den.

Snabba utbetalningar

De allra flesta långivare erbjuder dessutom mycket snabba utbetalningar. I många fall kan pengarna finnas på kontot redan några minuter efter det att du fått besked om lånet. Även på kvällar och helger. I vissa fall kan det ta 1-3 arbetsdagar innan pengar kommit dig tillhanda.

Du blir snabbt skuldfri

Den, i de flesta fall, korta återbetalningstiden på mikrolån gör att du snart blir skuldfri igen. Du behöver inte stå med ett lån du måste betala av under en längre tid.

Exakta, små belopp

Just möjligheten att enbart teckna ett litet lån när behovet just är en liten summa är en stor fördel. Det räcker att du tecknar dig på det belopp som du är i akut behov av. Då slipper du betala ränta på pengar som de egentligen inte behöver låna.

Låga krav

Mikrolån har i de flesta fall lägre krav för att du ska bli beviljad lånet. Till stor del beror det på att det många gånger rör sig om relativt små summor som lånas ut. Även att det finns en risk från långivarens håll är inte risken lika stor som vid större lån.

Går att få beviljat trots betalningsanmärkning

Att du sitter med en eller flera betalningsanmärkningar är ofta inget hinder vid ansökan om lån. Om långivaren anser att du i dagsläget har bra möjligheter att betala tillbaka det lån du ansöker om lägger de inte speciellt stor vikt på din historik.

Används till det du vill

Micronlån är i de allra flesta fall fria att använda till vad du vill för utgifter. Du är inte låst vid att exempelvis lägga det på en bil eller en lägenhet. Valet är ditt och du behöver inte ens ange vad pengarna ska gå till.

Fyller ett akut behov

I och med snabbheten att få lånet beviljat och utbetalt, samtidigt som kraven är låga, gör att det är en perfekt lösning när ett akut behov av pengar plötsligt uppstår. Det kan rädda dig ur besvärliga situationer.

Påverkar sällan din UC-score

Många långivare av mikrolån använder sig inte av UC när det genomför kreditupplysningen. På så sätt kommer inte den UC-score påverkas även om de skickar in flera ansökningar på kort tid.

Annons:

Nackdelar med mikrolån

Hög ränta

Mikrolån är en så kallad högkostnadskredit och det för med sig att räntan är relativt hög. Vid ett lägre lånebelopp kanske inte summan av räntan som betalas känns så stor, men procentuellt ligger den på en hög nivå.

Fast avgifter

Det finns ofta en uppläggningsavgift och sedan löpande månadsavgifter eller uttagsavgifter för ett mikrolån. Dessa avgifter bidrar till att den så kallade ”effektiva räntan” blir mycket hög i förhållande till lånebelopp. Den totala kostnaden blir alltså ganska stor.

Kort återbetalningstid

En kort återbetalningstid gör att du snabbt blir skuldfri och att du enbart under en kort period behöver betala ränta på lånet. Nackdelen med den korta tid du har på dig att betala tillbaka ditt mikrolån är att du på en kort tid måste ha fått så pass mycket pengar att du kan betala tillbaka det. Om du inte klarar av det riskerar du att hamna i en ond spiral där skulden bara växer och växer.

Ibland för enkelt att bli beviljad lån

De låga kraven som ställs för att bli beviljad ett mikrolån gör att det ibland är personer som kommer att få det tufft som blir beviljade. Ligger du precis på gränsen för att klara av det lån du tar på det krävs det stor disciplin att leva snålt och sköta alla avbetalningar prickfritt. Hamnar du efter blir det direkt ökade kostnader, vilket gör att det blir ännu svårare för dig att klara av det.

Risker för ett osunt lånebeteende

Enkelheten med mikrolån kan leda till ett osunt lånebeteende. Det kan bli lite för enkelt att ta till det när det känns lite kärvt ekonomiskt och till slut finns risken för att det sker lite för ofta och att lånebeloppen blir för stora. Då kan du hamna i en mycket svår situation som du inte klarar av att ta dig ur.

Annons:

Summering av fördelar och nackdelar med mikrolån

Enkelheten med att ansöka och få lånet beviljat är en stor fördel om du akut måste få fram en mindre summa pengar. Enkelheten kan också bidra till att du till slut nyttjar det för ofta och för mycket, så att du inte klarar av att betala tillbaka dina skulder. Då finns det risk för att du till slut hamnar hos Kronofogden. Det finns alltså klart och tidligt både fördelar och nackdelar med att teckna smålån för att kortsiktigt klara av en extra utgift i vardagen.

Jämför olika långivare

Hitta rätt långivare när du vill samla dina smålån och krediter för att spara pengar och bli skuldfri snabbare!

Våg för att illustrera att jämföra olika lånealternativ

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *